Tutorial : Flying Twitter Bird In Blog


Hai! Time for tutorial. Eh tetiba rasa macam banyak aje masa untuk aku buat tutorial sekarang. Aicehh tipu ah banyak masa. Nak SPM dah lagi ni. Memang goyang lah, tak cukup masa lah.

Actually hari tu aku ada perasan dekat blog siap tah ada gambar burung Twitter terbang sekeliling blog dia. Memang merata burung ni lari. Tapi tu yang membuatkan nampak cute sebenarnya. Hihi. Bila burung tu kena mouse dia jerit dengan comel TWEET ME, FOLLOW ME. Eleh korang kan memang suka benda cute macam ni nak tempek dalam blog kan? Nak tengok contoh macam gambar bawah ni. Contohnya cenggini or macam dalam blog aku ni



Okay nak try? Ikut step bawah ni.

1) Dashboard > Design > Edit Layout > Add Gadget > HTML/Javascript
2) Copy dan paste kod bawah ni dalam tu

<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/exeloph/file/Twitterbang.js"></script><br />
<script type="text/javascript">
var birdSprite="http://4.bp.blogspot.com/_9B1yqig9iAg/TVKEXsnAUMI/AAAAAAAAAII/o7TYnYBuC6k/s1600/birdsprite.png"; var targetElems=new Array("img","hr","table","td","div","input","textarea","button","select","ul","ol","li","h1","h2","h3","h4","p","code","object","a","b","strong","span"); var twitterAccount = "http://twitter.com/USERNAME";var tweetThisText = "Twitter - http://twitter.com/USERNAME http://URL WEBSITE/";tripleflapInit();</script>


Colour OREN tukar dengan username Twitter korang. Contohnya http://twitter.com/zyleenerdice
Colour PINK tukar dengan url blog korang. Contohnya http://zyleerahman.blogspot.com

If ada masalah or tak jadi bagitahu okay?

4 comments:

Ihsan Arifin said...

ouh begituuu

Zylee Rahman said...

@Ihsan Arifin
try lah ye? hihi

bee's said...

i dhhh buatt!!!! hahha lawa sayangg <3 tq yahh muahhh

Zylee Rahman said...

@bee's
Baguihhhhhhh :)))

Post a Comment

Hai my dear.
Drop your comment here okay?
Thank you!